Ένα μουσείο γεμάτο ιστορία
Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Αρχική — Ιστορία
Η Ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στον Άγιο Φραγκίσκο έκλεισε οριστικά τις πύλες του για το κοινό την Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020.
Η μακρά διαδρομή του ξεκινά το 1899, όταν ψηφίζεται από το Ηγεμονικό Συμβούλιο της Κρητικής Πολιτείας η ίδρυσή του, φτάνει μετά από πολλές περιπέτειες στις 14 Ιουλίου 1962, όταν ανοίγει επίσημα τις πύλες του για το κοινό στο Καθολικό της ενετικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, για να καταλήξει το 2022 στη μόνιμη πλέον στέγη του, στη Χαλέπα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, στην καρδιά της παλιάς πόλης των Χανίων, για εξήντα σχεδόν ολόκληρα χρόνια αποτέλεσε την κιβωτό που διαφύλαξε, συντήρησε και πρόβαλε τον αρχαιολογικό πλούτο της χανιώτικης γης, προσφέροντας σε χιλιάδες επισκέπτες και επιστήμονες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, γνώση, αισθητική απόλαυση, εκπαίδευση και πολύτιμες εμπειρίες.
Οι αρχαιότητες, από το 2022, συναντούν τους παλαιότερους και νεότερους επισκέπτες τους σε μια νέα, εξίσου φιλόξενη στέγη, στους χώρους του Μουσείου στη συνοικία Χαλέπα, η οργάνωση των οποίων αξιοποιεί με μεγάλη επάρκεια τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις του 21ου αιώνα.
Οι πλούσιες συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, διαρθρωμένες σύμφωνα με το πνεύμα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων μουσειακών πρακτικών, εξακολουθούν να διοχετεύουν μέσα στις νέες συνθήκες της πολυδιάστατα εξελισσόμενης ελληνικής και διεθνούς κοινότητας, το ισχυρό πολιτισμικό διαχρονικό τους παράδειγμα και μήνυμα.
Γρήγορη πλοήγηση
Η ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων
Στην εκπνοή του 19ου αιώνα άρχισε να συγκροτείται η συλλογή αρχαίων αντικειμένων, που αποτέλεσε τον πυρήνα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, από ευρήματα προερχόμενα από ανασκαφές, δωρεές, εξαγορές και κατασχέσεις. Το 1899 με την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1899-1913) ψηφίζεται από το Ηγεμονικό Συμβούλιο νόμος που αφορά στην προστασία των αρχαιοτήτων της Κρήτης, με πρόβλεψη για την ίδρυση δύο δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων στο Ηράκλειο και στα Χανιά, αντίστοιχα. Ο νόμος όριζε ότι στο Μουσείο Χανίων θα κατατίθενται οι αρχαιότητες από τους Νομούς Χανίων, Σφακίων και Ρεθύμνης. Οι πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Μουσείου Χανίων είναι
σποραδικές και ελάχιστες με ανύπαρκτο, σχεδόν, φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό. Η αρχαιολογική συλλογή του, που ξεκίνησε να διαμορφώνεται το 1900, περιελάμβανε εκτός από τα ανασκαφικά ευρήματα, «υπέρχιλια αντικείμενα» της ιδιωτικής συλλογής Μιχαήλ Τσιβουράκη, προερχόμενα από αγορές, τα οποία δωρήθηκαν στο Μουσείο τον Μάιο του 1900. Το Αρχαιολογικό Μουσείο με την ίδρυσή του στεγάστηκε στο Μέγαρο των Δικαστηρίων καταλαμβάνοντας δύο δωμάτια του ισογείου. Η συνύπαρξή του με Διοικητικές Υπηρεσίες και Υπουργεία της Κρητικής Πολιτείας εξέθεσε τα αρχαία αντικείμενα σε κάθε λογής φθορά, με συνέπεια ορισμένα από αυτά να υποστούν εκτεταμένες βλάβες. Στον χώρο του Μεγάρου η συλλογή παρέμεινε έως και την 20η Σεπτεμβρίου 1934, όταν ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα πολλά αρχαία αντικείμενα να καταστραφούν, άλλα να τεμαχιστούν (όπως ο ανδριάντας του Αδριανού από το Δικτύνναιο και του ‘Φιλοσόφου’ της Ελύρου) ενώ για αρκετά από τα υπόλοιπα χάθηκαν οριστικά οι ενδείξεις προέλευσής τους. Από τότε, τέθηκε το ζήτημα για τη μεταφορά, την ασφαλή μεταστέγαση και την κατάλληλη έκθεση των ευρημάτων του Μουσείου, τα οποία προσωρινά φυλάχθηκαν στο υπόγειο του σημερινού 1ου Γυμνασίου Χανίων.