ΕΛ
ΚΛΕΙΣΤΑ
23.05.2022
─ 05.09.2022

Bath time! Σώμα-Νερό-Διάλογοι

Bath time! Σώμα-Νερό-Διάλογοι

Η πρώτη περιοδική έκθεση του ΑΜΧ, μετά που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, με τίτλο «BΑΤΗ ΤΙΜΕ! Σώμα – Νερό – Διάλογοι», πραγματοποιείται πάνω στην ιδέα και σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (MuCEM | Μασσαλία).

Μέσα από 137 αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα αντικείμενα και έργα τέχνης -από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων και του MuCEM, καθώς και άλλων μουσείων και συλλογών στην Ελλάδα και τη Γαλλία- επιχειρείται μια πρωτότυπη ιστορική και καλλιτεχνική ώσμωση και ένας συνεχής διάλογος με τις ποικίλες όψεις των διαχρονικών λουτρικών συνηθειών, ζωτικό στοιχείο των πολιτισμών της Μεσογείου. Η Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, η Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς μας εισάγουν στην εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων, ενώ με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων προβάλλεται ο ρόλος που διαδραματίζει το νερό στις διαβατήριες τελετές της ανθρώπινης ζωής.

Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες σκιαγραφούνται, στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεώτερα αντικείμενα, πριν ξεδιπλωθεί η σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τα χαμάμ, με ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών (Ζαν-Λεόν Ζερόμ, Θεόδωρος Ράλλης). Από το έργο Οι Λουόμενοι του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Στοιχειοθετούνται, τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά, και υπογραμμίζεται ο στενός δεσμός μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων, όπως ποικίλες γαλλικές αφίσες και αντικείμενα από τη μακρόχρονη παραγωγή του εργοστασίου της ΑΒΕΑ.

Την έκθεση συνοδεύει ενημερωτικό φυλλάδιο και επιστημονικός κατάλογος σε δύο γλώσσες (αγγλικά και ελληνικά).

Play Video
Play Video
Έναρξη
23 Μαΐου, 2022
Λήξη
5 Σεπτεμβρίου, 2022
Χώρος
Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Γενικός Συντονισμός
Ελένη Παπαδοπούλου, Mikaël Mohamed, Χρύσα Μπούρμπου
Επιμέλεια έκθεσης, Μουσειολογική-Μουσειογραφική μελέτη
Ελένη Παπαδοπούλου, Χρύσα Μπούρμπου, Μιμίκα Γιαννοπούλου, Ευτυχία Πρωτοπαπαδάκη, Camille Faucourt, Florence Hudowicz, Françoise Dallemagne
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός-Σκηνογραφία
Stage Design Office: Γιώργος Κυριαζής
Διοργάνωση
Σε συνεργασία
Με την υποστήριξη
Με την αρωγή
Φωτογραφίες
Έντυπο υλικό
Bath time! Σώμα-Νερό-Διάλογοι
Λήψεις
Παράλληλες εκδηλώσεις
Σχετικές εκδόσεις

Τρέχουσες περιοδικές εκθέσεις

Δεν υπάρχουν περιοδικές εκθέσεις αυτή την περίοδο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στο email σας

Μείνετε ενημερωμένοι για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Αρχείο περιοδικών εκθέσεων

Bath time! Σώμα-Νερό-Διάλογοι
23.05.2022
─ 05.09.2022
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στο MuCEM - “La Chambre d'amis”
20.10.2021
─ 07.02.2022
«Η Ελλάδα στον κόσμο. Greece the Eternal Light»
14.10.2017
─ 09.11.2017
«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων από τον 19ο στον 21ο αιώνα: μια περιπετειώδης πορεία στον χώρο και στον χρόνο»
13.12.2015
─ 15.01.2016