ΕΛ
ΚΛΕΙΣΤΑ

1νας χρόνος ΜΑΖΙ με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρουσιάζεται ο πλούτος των ευρημάτων της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας, από τις απαρχές της ανθρώπινης ύπαρξης στα Χανιά έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αναπαραστάσεις, εποπτικά και ψηφιακά μέσα, απτικά εκθέματα με λεζάντες σε γραφή Braille και ακουστική ξενάγηση εμπλουτίζουν την έκθεση.

1νας χρόνος ΜΑΖΙ με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

1νας χρόνος ΜΑΖΙ με το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Ένας χρόνος πέρασε από εκείνο το Σάββατο, στις 16 Απριλίου του 2022, όταν και ένα νέο κύτταρο πολιτισμού στα Χανιά αποδόθηκε προς τους πολίτες του κόσμου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων απέκτησε νέο κτήριο, σύγχρονες εγκαταστάσεις, ……
Μέσα από ένα τριήμερο εκδηλώσεων, σας προσκαλούμε στους φιλόξενους χώρους του Μουσείου για να γιορτάσουμε όλες και όλοι μαζί. Πιο συγκεκριμένα:

Παρασκευή, 21 Απριλίου | ώρα 17:00
Προβολή του ντοκιμαντέρ Αγέλαστος πέτρα
Ντοκιμαντέρ για την Ελευσίνα. Το παρελθόν και το παρόν σε πλήρη αντίθεση, συνυπάρχουν σε έναν τόπο μολυσμένο από την σύγχρονη βιομηχανία, ο οποίος φιλοξενούσε τα Ελευσίνια Μυστήρια, τις τελετές που μυούσαν τους αρχαίους Έλληνες στο θαύμα της ζωής και της εναλλαγής με τον θάνατο. Στην αγέλαστο πέτρα κάθισε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Η Ελευσίνα είναι δυτικά, χώρος ιερός, σημείο και όριο για να δει κανείς τον κόσμο γύρω του, όσο και τον εαυτό του.

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Σενάριο: Φίλιππος Κουτσαφτής
Παραγωγή: Φίλιππος Κουτσαφτής/Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου/NET
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Έτος παραγωγής: 2000
Γλώσσα: Ελληνικά
Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου
Διάρκεια: 87 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Παρασκευή, 21 Απριλίου | ώρα 19:00
Μουσικό ταξίδι με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χανίων
Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής, υπό την καθοδήγηση του Μαέστρου Παύλου Μπαϊλάκη, θα παρουσιάσουν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με γνωστά και ευχάριστα ακούσματα από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Χώρος: Ανατολικός αύλειος χώρος Μουσείου
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Σάββατο, 22 Απριλίου | ώρα 12:00
Προβολή της ταινίας Η Rocca αλλάζει τον κόσμο
Θαρραλέα, αστεία και μοναδική! Αυτή είναι η Rocca. Είναι έντεκα χρόνων και ζει μία, μάλλον, ιδιαίτερη ζωή. Όσο ο μπαμπάς της την κοιτάζει από ψηλά -αφού είναι αστροναύτης σε αποστολή στο διάστημα-, η Rocca ζει μόνη με το σκιουράκι της και πηγαίνει σε κανονικό σχολείο για πρώτη φορά στη ζωή της. Ο ανέμελος και αντισυμβατικός τρόπος ζωής της την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως ανάμεσα στους συμμαθητές της. Με γενναιότητα αντιμετωπίζει τους νταήδες της τάξης, γιατί πρώτα και πάνω απ’ όλα η Rocca υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται φίλη με τον άστεγο Caspar και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Ταυτόχρονα, παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κερδίσει την καρδιά της γιαγιάς της

Σκηνοθεσία: Katja Benrath
Σενάριο: Hilly Martinek
Παραγωγή: Tobias Rosen, Heike Wiehle-Timm
Χώρα παραγωγής: Γερμανία
Έτος παραγωγής: 2019
Γλώσσα: Γερμανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου
Διάρκεια: 101 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Σάββατο, 22 Απριλίου | ώρα 15:00
Σύγχρονος χορός από την ομάδα του διεθνούς φεστιβάλ Dance Days Chania

Χώρος: Εκθεσιακοί χώροι Μουσείου
Διάρκεια: 180 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Σάββατο, 22 Απριλίου | ώρα 18:00
Προβολή της ταινίας Η αρχαιολόγος
Tαινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου-Μεντεσίδη να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Για τη Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α.Ε.), το οποίο δύο-τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης
Σενάριο: Κίμων Τσακίρης
Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Έτος παραγωγής: 2015
Γλώσσα: Ελληνικά
Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Σάββατο, 22 Απριλίου | ώρα 19:30
Breakdance show από την ομάδα The SouthBreakerz
Ο Μάνος Κατσιαδάκης χορεύει Breaking από το 2008. Τα τελευταία 7 χρόνια διδάσκει επαγγελματικά τον συγκεκριμένο χορό σε σχολές χορού, πολυχώρους και σχολεία στα Χανιά. Από το 2017 διοργανώνει μαζί με την Ηλέκτρα Ψαράκη το SouthBreak Jam, το 1ο επίσημο Breaking Event στα Χανιά και ένα από τα μεγαλύτερα πλέον στα Βαλκάνια,  καθώς, κάθε χρόνο το επισκέπτονται χορευτές από όλο τον κόσμο.

Μάνος Κατσιαδάκης (aka Βboy Cata) – SouthBreak Jam
Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης (aka Βboy Future) – Σχολή χορού Flash Dance Studio
Σηφης Κακαβελάκης (aka Bboy Tzaxx) – Σχολή χορού Flash Dance Studio

Χώρος: Lobby Μουσείου
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Κυριακή, 23 Απριλίου | ώρα 11:00
Μουσικό ταξίδι με τη Χορωδία του Δήμου Χανίων
Η Χορωδία (παιδική και εφηβική) του Δήμου Χανίων, υπό την καθοδήγηση του μουσικού Νικολάου Περράκη, θα παρουσιάσουν ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι, με γνωστά και ευχάριστα ακούσματα από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Χώρος: Lobby-Εκθεσιακοί χώροι Μουσείου
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Κυριακή, 23 Απριλίου | ώρα 12:00
Προβολή της ταινίας Ο αδερφός μου κυνηγάει δεινοσαύρους
Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna.

Σκηνοθεσία: Stefano Cipani
Χώρα παραγωγής: Ιταλία, Ισπανία
Έτος παραγωγής: 2019
Γλώσσα: Ιταλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου
Διάρκεια: 102 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Κυριακή, 23 Απριλίου | ώρα 17:00
Προβολή της ταινίας Το ενθύμιον
Το Ενθύμιον, ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, αποτελεί μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μετανάστευσαν, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση.

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζιώγας
Σενάριο: Νίκος Ζιώγας, Μίμης Χρυσομάλλης
Παραγωγή: Άγγελος Βενέτης, Boo Productions
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Έτος παραγωγής: 2021
Γλώσσα: Ελληνικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά
Χώρος: Αμφιθέατρο Μουσείου
Διάρκεια: 78 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος-απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Κυριακή, 23 Απριλίου | ώρα 19:30
Δράση μετά μουσικής από την ομάδα Passe-Partout

Η μουσικοθεατρική ομάδα Passe-Partout, δράσεις μετά μουσικής αποτελείται από νέους, μαθητές και φοιτητές, που επικοινωνούν και εκφράζονται μέσω της μουσικής. Στόχος της ομάδας είναι να αποτελέσει μια νεανική, δημιουργική, καλλιτεχνική παρέα και να εντάξει δυναμικά την τέχνη στο κέντρο της καθημερινής ζωής, σε χώρους οικείους αλλά και ασυνήθιστους. Η ομάδα «άνοιξε» το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων τον Μάιο του 2016 με την παράσταση Γλυκά ακουμπήστε στην κουπαστή, και επιστρέφει στο ίδιο σημείο, στην ίδια γνώριμη σκάλα, γιορτάζοντας τα πρώτα γενέθλιά του.
Χώρος: Lobby Μουσείου
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Κυριακή, 04 Σεπτεμβρίου | ώρα 20:30
Dj set με τους Argonauts

Οι Argonauts είναι ένα μουσικό πρότζεκτ από μια ομάδα ατόμων που οργανώνουν και κινηματογραφούν μουσικές παραστάσεις και live sets σε μοναδικές τοποθεσίες, με στόχο την προβολή και διαφήμιση τοπόσημων των Χανίων μέσα από την ηλεκτρονική μουσική σκηνή.
Έχοντας απώτερο σκοπό να αναδείξουν με έναν μοναδικό και εναλλακτικό τρόπο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, μέσα από το φάσμα της ηλεκτρονικής σκηνής, οι Αργοναύτες είναι μια ομάδα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διοργανώνει μοναδικές εμπειρίες σε ιδιαίτερες τοποθεσίες.
-Dj Nicholas Vibes
-Dj George Violakis
Χώρος: Δυτικός αύλειος χώρος Μουσείου
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ελεύθερη είσοδος

Η είσοδος για τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Κυριακή, 23 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 20:00.
Οι κρατήσεις για τις προβολές στο αμφιθέατρο του Μουσείου θα πραγματοποιηθούν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας κρατήσεων, η οποία θα γνωστοποιηθεί μέσα από τις επίσημες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Μουσείου σε Facebook και Instagram την Τρίτη, 18 Απριλίου.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν